MODULI - kreativna transformacija

Modul XIV

Suprotna uvjerenja i vjerovanja; Iskrenost prema sebi

Suprotna uvjerenja i vjerovanja; Iskrenost prema sebi

Do sada ste mogli vidjeti da mi o svemu imamo određeni koncept, stav, uvjerenje, vjerovanje, pretpostavku, prosudbu itd. Naš um je ustvari upravo ono s čim radimo u ovom i prethodnom modulu. Svaka misao, emocija, proces u nama, reakcija je zapravo reakcija na koncept (skraćeno: stav, uvjerenje, vjerovanje itd.) koji imamo o nečemu.

Misao potvrđuje koncept, emocija ga osnažuje, a tijelo ga živi.

Kao što je Krist u Bibliji rekao poznatu rečenicu: „’Zaista ti kažem,’ reče mu Isus, ‘prije nego što se pijetao sutra ujutro drugi put oglasi, triput ćeš me se odreći.’“

Tri je kozmički broj. Sve postojanje stvoreno je kroz Zakon broja Tri. Time, sve tri sile sudjeluju u određenom stvaranju, rastvaranju ili održavanju. Isto tako, da bi se bilo šta u nama ostvarilo potrebno je da su te tri sile u suradnji. Um, emocija i tijelo čine cjelinu. Ono što je manje poznato jeste da tri sile stalno izmjenjuju mjesta. Ovo znanje o silama ili gunama dobro je poznato istočnjačkim učenjima, no ono što je zaboravljano jeste njihova izmjenjivost, njihova dinamičnost. Ta učenja govore da su tri gune/sile statične. Da, one su statične po svom nazivu i djelatnoj funkciji, ali sve tri sile u sebi kriju potencijal ostalih dviju sila i time imaju potencijal promjenjivosti, da tako kažem, da budu bilo koja sila u bilo kojem trenutku. Sve one mogu biti sve one. Tj. svaka sila/guna može biti druga sila/guna. U praktičnom smislu to znači da um može u jednom slučaju biti aktivna/kreativna sila, a tijelo neutralna ili sila rezultata. Već u nekom drugom slučaju tijelo može postati aktivna sila, um neutralna ili sila rezultata, a emocija sila otpora. Čisto radi informacije, postoji šest mogućih kombinacija sila ili guna; sedma kombinacija nije moguća za čovjeka niti za izraženu Svijest. Sedma kombinacija je potpuna neutralizacija svih sila ili guna, i to može učiniti samo Izvor/Istina/Bog.

ººº

Kao što za svaki konflikt mora postojati tri faktora: iznenadan je, sami smo i nemoćni smo, tako je i u bilo kakvom djelovanju. Bolest nastaje kroz suradnju mozga, psihe i tijela. Poredak djelovanja: aktivno/akcija, reaktivno/otpor i neutralno/rezultat može se u svakom trenutku mijenjati.

Konflikt: iznenadan je, samo smo i nemoćni smo.

ººº

Transcendencija u biti znači nadići nešto, prevazići nešto. Spoznati nešto što je izvan polja djelovanja, izvan sila djelovanja, bezvremenska i bezprostorna Stvarnost itd. Nešto tajnovito, skriveno, nedostupno čovjeku itd.

Transformacija je, s druge strane, mijenjanje, promjena određene stvari u neku drugu stvar. Kao, recimo, transformacija hrane u nama, transformacija zraka u plućima ili transformacija utiska/dojma. Transformacija nam je poznata i poželjna. No ono što je istinski transformator nije ono što prirodno imamo u količini koja je potrebna za to. Mi smo umno biće. Ne svjesno biće. Iako imamo svjesnost, to je u veoma maloj količini i ta količina mjeri se vremenom.

Prosječan čovjek može biti svjestan oko 44 sekunde do 60 sekundi. Životinja može imati svijest o sebi oko 4 sekunde do nekih 10-tak sekundi. To nikako nije dovoljno za proces unutarnje transformacije. Da bi se taj proces izvršio, potreban je agens transformacije, tj. svjesnost. Slobodna, budna svijest koja ne prosuđuje, ne tumači, ne donosi zaključke, već prosto, svjesno/budno stoji na mjestu gdje ulazi utisak i dovodi do lagane transformacije. To nije nešto što se dešava za par minuta, to je nešto što traži vrijeme.

ººº

Ne postoji čovjek svjestan sebe dvadeset i četiri sata. NE POSTOJI.

To je laž koja se širi duhovnom scenom kao vrsta idealizacije i prenaglašavanja ili pokušaja da se istakne nečija „probuđenost“, tj. „prosvijetljenost“. Naivnog čovjeka možete varati i on će povjerovati u to, ali nekoga tko radi na najdirektniji način sa sviješću nije lako prevariti. On ima svoje iskustvo.

ººº

U prethodnom modulu radili ste s uvjerenjima i vjerovanjima. Promatrali ih, tražili ih, zapisivali ih, odvajali se od misli, emocija i procesa jasnim mentalnim stavom da to nije vaše, da to nije istina i da je istina ono što to zna, tj. vi kao svijest o sebi/bivanju. Jer istina nije promjenjiva, ne nastaje i ne nestaje, već postojano stoji u pozadini bilo čega. Ona nije umna, nije emotivna, nije fizička, već je svjesna, postojana. Svijest kao intelektualna sila ili umna sila i Bivanje kao viša emotivna sila. To nisu dvije svijesti, to je jedna svijest unutar dva viša centra. Svijest je manifestacija Istine, baš kao i Sila ili Energija koja ne može postojati bez svijesti, a ni obrnuto. Brahman (Istina) izražava se kao Svijest i Sila/Energija. No, da budem precizan. Energija je izražaj sile. Silu ne možemo osjetiti, ali energiju možemo. Nemoguće je pojasniti Silu/Snagu, kao i bilo što drugo što prelazi naš umni potencijal. Recimo, sjetimo se sile gravitacije. Svi osjećamo njenu posljedicu, ali ne doživljavamo/vidimo Silu. Ili radioaktivna sila – osjećamo posljedicu, radioaktivnost, ali ne vidimo samu silu niti je možemo direktno doživjeti. Zašto?

Svijest je manifestacija Istine, baš kao i Sila ili Energija koja ne može postojati bez svijesti, a ni obrnuto. Brahman (Istina) izražava se kao Svijest i Sila/Energija.

Odgovor je jednostavan. Naše biće je spoj Sile i Svijesti. Ono samo sebe ne može vidjeti, doživjeti. Jer u momentu kada bi moglo da se doživi ono bi bilo nešto drugo, različito od doživljava koji ima. No biće može doživjeti svoju posljedicu, manifestaciju. Svjesnost i Energiju. Srž svjesnosti ne možemo doživjeti jer ona je izvor naše svijesti o sebi. Možemo znati za taj izvor, ali ne i doživjeti ga. Srž energije, koja je Sila, ne možemo doživjeti, ali možemo doživjeti energiju kao manifestaciju Sile.

ººº

Naš Izvor je nespoznatljiv, nevidljiv, nepoznat, postojan, iza i iznad svake pojavnosti, temeljan svemu.

Reći da smo „mi Bog“ poprilično je neozbiljno i suludo, iako se i na taj način može opisati ono što smo mi u svojoj prirodi. No tu je problem neke druge prirode. Mi nikada ne možemo biti Bog ili Izvor, a ujedno jesmo to sve. Kontradiktorno, zar ne? Čovjek, ličnost, naše „ja“, viša tijela, duša, biće NISU Bog, ali su manifestacija BOŽANSKOG. Božanski Izraz, kao što su energija i svijest izraz Brahmana ili Istine. Naš Izvor jeste ono što je Brahman ili Istina i naše Biće reflektira taj Izvor.

ººº

Transformacija sebe ili ja nije u transformaciji osobina.

Mogao bih reći da to čak i nema veze s osobinama osobnosti kao ni sa samom osobnošću. No transformacija sebe odražava se na osobnost – mijenja određene dijelove, neke druge prihvaća jer se ne mogu ili ne smiju promijeniti, a treće odbacuje jer su nepotrebni.

Upravo razna uvjerenja, vjerovanja, koncepti su potpuno nepotrebni. Nema potrebe da se transformiraju jer su nepostojeći, nepotrebni, suvišni itd. Neka druga uvjerenja i vjerovanja morat ćemo zadržati jer su korisna za život u ovoj realnosti. A neka treća ćemo prosto promijeniti.

ººº

I u ovom Modulu nastavljamo raditi sa uvjerenjima i vjerovanjima.

ººº

Zadnja praksa bila je pronaći i zapisati stavove, koncepte, uvjerenja, vjerovanja, pretpostavke itd. koje stoje iza misli, emocija, reakcija, procesa, kao i prestati poistovjećivati se sa njima. No ono što je zanimljivo, pošto živimo u dualnom univerzumu, jeste da svako uvjerenje i vjerovanje ima svoju suprotnost. I ne samo to, već ima i svoj neutralni dio, nepomičnu točku. Svaka kreacija u sebi sadrži tri sile, funkcije, točke, strukture, srži, aspekte itd.

ººº

Između svakog polariteta u dualnosti, a u skladu sa gore spomenutim silama/guna, postoji nešto što nazivamo Nepomičnom Točkom. S tim ste upoznati, ali ne i s ovim nazivom.

Nepomična Točka je u stvari „stanje“ Znanja o Sebi/Bivanju. Ono je Neutralna Sila/guna, sattvoguna koja stoji kao pomiritelj, razrješenje sila ili guna. Ona omogućava rast i razvoj, Rad, transformaciju, ali kroz nju se ulazi i u transcendenciju. Nepomična Točka je „stanje“ u kojem su sile ili djelatni aspekti unutar nas u određenoj ravnoteži, u kojem je prisutna svijest o sebi i svijetu, gdje se ne priklanjamo nijednoj krajnosti, već održavamo „stanje“ između dvije krajnosti te smo ujedno svjesni obje krajnosti.

ººº

Kada odradimo prethodnu praksu i pronađemo suprotna uvjerenja, a svako uvjerenje ima suprotno uvjerenje, učimo da nijedno uvjerenje, vjerovanje, koncept, ideja, pretpostavka, prosudba itd. NISU ISTINITI, nisu točni te da su sva pretpostavke/koncepti koje lijepimo preko pojavne stvarnosti ili vanjskog, materijalnog svijeta. Isto to činimo i sa svojim „unutarnjim“ svijetom. Naš unutarnji svijet smo mi sami, ali kao izražaj Svijesti o Sebi/Bivanju. Sama Svijest i Bivanje NEMAJU ništa unutarnje osim same Svijesti i Bivanja. Čak i kada kažemo nečemu u sebi da je „unutarnje“ mi nesvjesno lažemo sebe. Sve što se pojavljuje ispred Svijesti i Bivanja JE VANJSKO. Naše Istinsko Unutarnje ne sadrži ništa drugo doli Svijest koja je Svjesna i Bivanje koje je Psihičko ili Više Emotivno ili Emotivna Svijest. To je naše Istinsko Unutarnje, a sve ostalo je projekcija, izražaj, manifestacija naše Prirode ili Prirode Svijesti i Bivanja.

ººº

Istinska Činjenica je činjenica da ništa nije činjenica osim vaše Svijesti/Znanja o Sebi/Bivanju.

ººº

U ovom Modulu radi se s tri zadatka.