MODULI - kreativna transformacija

Modul XVIII

Globalni Identiteti

Globalni Identiteti

Sve dok čovjek sebe vidi kroz identitete, on nije sposoban da ih se oslobodi, a time ni da oslobodi potencijal koji u sebi ima, krije.

Naše nesvjesno/podsvjesno funkcioniranje nazivamo životom, ali to nije življenje, već životarenje. Životarimo jer smo robovi podsvjesnih uvjerenja i vjerovanja koja se izražavaju kroz niz Identiteta koje imamo. Najjači identiteti su Globalni Identiteti, jer oni su dio svačijeg života. Svi oko nas, zajedno s nama, robovi su G/I.

ººº

Što znači biti rob

Jednostavno, to znači biti ucijenjeni sluga koji služi gospodaru, bez obzira koji to gospodar bio. Misli, uvjerenja, vjerovanja, identiteti, emocije, tjelesni impulsi i instinkti itd.

Robovati nečemu ne znači samo biti rob nekom čovjeku, državi, zakonu itd., već i onom što je u nama, a što nije pod našom kontrolom.

Današnja duhovna scena ne voli riječi poput: „moraš“, „trebaš“, „kontrolor“ itd. Iako ih ne voli, to ne znači da te stvari koje opisujemo tim riječima nisu njihov gospodar. Zabluda neizgovaranja određenih riječi je samo zabluda i ništa više. Ono što je bitno jeste šta te riječi govore o nama, gdje u nama odzvanjaju, što se kači za te riječi, i zašto su uopće te riječi, pobogu, izašle van????

ººº

Citati i knjige

Volimo citirati velikane duhovnosti. Volimo citate Nisargadatte, Ramane, Šivanande, Aurobinda, Muđija, i tko zna koga sve ne. Ovi citati zagriju površinski vital, površinske i svakodnevne emocije i one na neko vrijeme daju energiju, vitalnost, želju da nešto promijenimo, i to samo dok ta vatra u vitalu traje. Kada se ona ugasi, vraćamo se svojim demonima: depresiji, tuzi, suicidnim mislima, agresiji, vjerovanjima koja podržavaju onu našu „stvarnu“ sliku o sebi, tj. onaj naš koncept o sebi, ono što živimo iza površinske boje na platnu koja skriva sliku ispod slike, sliku preko koje je naša duhovnost nacrtana.

Svakih tjedan ili dva izađe neka nova motivacijska knjiga. Prepisana mudrost za kojom mnogi odmah potrče u knjižare kako bi je kupili. I drogiranje se nastavlja. Nakon par dana efekt droge opadne i jedva čekamo novu prepisanu mudrost kako bi se naš porok nastavio i kako bi „korisnik“ mogao preživjeti do sljedeće duhovne mudrosti, naravno, prepisane.

ººº

Divno je pročitati koji motivacijski odlomak, citat od Gurđijeva, Aurobinda, Miire, Satyanande i slično, ali ja sam i dalje isti. Samo napunjen vitalnom impresijom koja me podigne na nekoliko minuta, a poslije toga se vratim nazad u svoje svakodnevno stanje. Oni znaju, oni su postigli, a ja?

Šta je sa mnom? Gdje se ja nalazim?

ººº

Izađi iza barikade duhovnih velikana

Kada sam neke 1996. ušao u Rad, rečeno mi je nešto jako zanimljivo.
„Uvijek govori svoju istinu, istinu koju si ti našao, ne onu koju je netko drugi našao i ti je sada prepričavaš. Uvijek govori SOBOM.“
U tom razgovoru izrazio sam i bojazan da se govori ono što se stvarno znalo, naučilo, shvatilo zbog reakcije drugih.
Uskoro mi je došao odgovor.
„Da, svi će reagirati. Izađi na brijeg i drekni ono što znaš, ali ono što TI ZNAŠ. Izađi iza barikada spisa, duhovnih učitelja, knjiga. Izađi i reci svoju istinu. I otkrit ćeš nešto jako čudno. Nitko neće stati ispred tebe. Svi će te gađati duhovnim citatima, knjigama koje su pročitali, ali nitko neće izaći iza svoje barikade. Nitko. A ako netko i dođe ispred tebe i kaže svoju istinu, možda i bolju od tebe, imaš od koga da učiš. To je tvoj učitelj.“
Od tada drečim svoju istinu. I do sada još nije stao ispred mene. Svi me gađaju kojekakvim „istinama“, ali iza svojih barikada „znanja“, „istina“, „uvida“, „duhovnih veličina“.

To isto želim i vama.

ººº

Osnovni Globalni Identiteti

  1. „Ja sam kriv/pogrešan. Ja sam nevin/bezgrešan“.
  2. „Ja sam nedostojan/bezvrijedan. Ja sam dostojan, ja vrijedim“.
  3. „Ja sam glup/tupav. Ja sam pametan/inteligentan“.
  4. „Ja sam nemoćan/slab. Ja sam moćan/jak“.

ººº

Uzmite svaki G/I i radite neko vrijeme sa njim po uputi iz prošlog Modula. Ne prelazite na drugi dok taj koji radite niste završili. Dajte si vremena koliko mislite da treba. Budite brutalni. To je demon koji vas kontrolira i vi ste njegov rob.

Želite li proživjeti život kao rob?
Želite li umrijeti kao rob?

ººº

Šta će biti poslije osvještavanja G/I?

Teško je reći jer to je individualno.
Ali mogu reći ono što sam ja prošao.
Više me G/I ne muče, a ako se i pojave, jer su oni kao virus koji se širi s jednog čovjeka na drugog, momentalno ih vidim i odbacim. Često mi bude smiješno.
Ponekad mu kažem „ajde, jesi li to ti … (G/I)?“. I čak i u tom trenutku, prije no što sam stigao da ga odbacim, on nestane. Sjene ne vole svjetlost svijesti. A vidjeti je svjetlost.
Često puta imam zanimljive situacije sa nekim ljudima. Oni me žele okriviti, reći da sam ja kriv ili pogrešan, ili mi žele reći da sam nedostojan nečega, ili da sam nemoćan da nešto uradim i slično. I u meni se javi upitnik u glavi.
Bitno je da vam se ne javi inat, želja da dokažete da to nije istina i slično.
Nekad potvrdim da su u pravu, a nekada sarkastično zezam. Ipak, sarkazam je moj najslađi „grijeh“. Nikad nisam ciničan. Ali sarkastičan jesam. Znam da mnogi ovi poistovjećuju, ali u biti to nije isto.
Nekad ih uvučem u suprotnosti ili drugi polaritet nekog G/I ili S/I i igram se s tim. Nekad ih uvučem u priču da vidim kako to kod njih radi, da bih možda naučio ili vidio nešto što prije nisam vidio ili naučio. Nekada im sručim prosto-proširene iskrenije rečenice u lice i promatram reakciju.
Sve zavisi od trenutka i mog raspoloženja za igru.

ººº

Ako se oslobodite negativnog polariteta G/I, oslobodili ste se manipulacije drugih i svijeta. Bit ćete slobodni od njih. Bit ćete slobodni da se igrate, a ponajprije da ŽIVITE svoj život. U kombinaciji s Odgovornošću Odnosa, osjetit ćete životnost, poletnost, proširenje svoje svijesti, ali i slobodu da učite dalje, da napredujete.
Ako se oslobodite i pozitivnog polariteta znat ćete istinitiju stvarnost. Jer ona nije ni pozitivna ni negativna. Ona je stvarnost i to je sve. I ona je vi.

Ne postoji stvarnost koja nije vi. Kao što ne postoji zatvor koji nije vi. Ako već imamo zatvor koji smo mi sami, imamo i stvarnost koja smo mi sami.

ººº

Subjektivni Identiteti

Spomenuo sam S/I. Njih imamo onoliko koliko imamo uloga i maski, odnosa sa drugima, različitih igri koje igramo.
Oni su manja prepreka, ali su i dalje prepreka.
Mnogi ljudi misle ako se oslobode S/I, kao recimo „ja sam otac/majka“ da neće biti dobri u ulozi oca i majke.
Pažljivo čitajte i slušajte se. „U ULOZI oca i majke“. Koju masku ima ta uloga? Šta je ta uloga? Kako je igrate? Imitirate li ulogu od nekog drugog i koga?
To su uloge i skoro svi S/I su vezani za uloge i maske.
Uloga dobrog prijatelja, partnera, žene, muža, roditelja, zaposlenika, šefa, korisnika usluge, paćenika, nesretnika itd. Sve to su samo uloge kroz koje se vaše Istinsko maskira i igra. Ali one nisu vi. Ako ste poistovjećeni s njima tada ste vi te uloge i maske.
Oslobođenjem od tih S/I oslobađa se istinska kreativnost, svijest, i možete igrati ulogu oca ili majke, ali ćete znati da vi niste ni otac ni majka. Ali ste svjesno bivanje unutar uloge koju igrate ispred svog djeteta. Vaš odnos s djecom će se promijeniti. Vaše emocije će se promijeniti. Nećete imitirati. Bit će to Svjesno Bivanje ispred djeteta, partnera, vašeg roditelja, prijatelja, šefa itd.

Kao i G/I, potrebno je osvijestiti i S/I.

ººº

U ovom Modulu radi se jedan veoma velik zadatak.