MODULI - kreativna transformacija

Modul IX

Odluke i Uvjerenja

Odluke i Uvjerenja

Ovaj modul je svojevrsni nastavak na prethodni. Nakon što ste odradili prethodni modul sa svim njegovim vježbama, ovaj će vam biti mnogo lakši.

Odmah na početku ćemo iskoristiti prethodni modul i usmjeriti se na rad s uvjerenjima koja imamo.

Uzet ćemo tri uvjerenja koja sam spomenuo u prethodnom modulu:
„Sreća nije u uspjehu.“;
„I bogati plaču.“;
„Uspjeh neće donijeti radost i ljubav.“  i učinit ćemo „magiju“ s njima. Jeste li spremni za malo igre?

ººº

Samo mala promjena u jednoj jedinoj riječi uobičajenog rječnika kojeg koristimo ili u koji vjerujemo mijenja emotivni obrazac za cijeli život.

ººº

Sada se vratite na vaša zapisana uvjerenja i promijenite jednu ili dvije riječi ili zamijenite riječi u rečenici.

Osjetite NOVU sigurnost uvjerenja, emociju i asocijacije u vezi njega.

ººº

Morate da se ponovo reprogramirate. Reprogramiranje vršite na isti način kao i prije, samo sada koristimo znanje koje smo dobili u prethodnom modulu. Koristimo pojačavanje boli/neugode za stara uvjerenja koja nisu dovela do ničeg drugog doli toga da smo zaglavljeni tu gdje jesmo. Koristimo pojačavanje zadovoljstva, radost, ekstatičnost, da pojačamo uvjerenja koja smo izmijenili, da ih svakodnevno osnažujemo. Koristimo nove asocijacije da podupremo nova uvjerenja (ovdje, također, možete iskoristiti Modul VII – Opisivači).

ººº

Mi smo po cijeli dan bombardirani tuđim uvjerenjima, stavovima, vjerovanjima, konceptima itd. Kroz razgovor, kroz interakciju s drugima, preko radija ili televizije, preko filmova koji nam se sviđaju, preko glazbe koju slušamo. Recimo, meni je u trenutku kada sam intenzivnije radio s ovim, bilo jako teško slušati bilo kakvu glazbu, naročito onu sentimentalniju, tzv. ljubavniju, ili onu o „životnim problemima“ opjevanim u pjesmama i slično. Momentalno se u meni palio alarm. Koliko god mi se sviđala neka pjesma koju sam taj trenutak slušao u autu ili kod kuće, momentalno mi je izazivala reakciju zato što sam „čuo“ uvjerenja, stavove, koncepte, vjerovanja koja ona, nesvjesno ili svjesno, pokušava ugraditi u mene ili potvrditi u meni.

ººº

Moć Odlučivanja

Moć Odlučivanja dolazi iz zainteresiranosti i posvećenosti nečemu.

Generalno, mi se bojimo odluka i odlučivanja. Bojimo se razočarenja, bojimo se boli koju će ona donijeti sa sobom zbog uvjerenja, emocija i asocijacija, ali i događaja koje smo protumačili na određeni način. No sve to je samo zbog značenja koja smo dali tim događajima.

Značenja NISU ISTINA i time možete da ih mijenjate.

Ne postoji ispravno značenje. Postoje samo značenja koja smo prihvatili ispravnima i kojima smo obojali iskustvo ili događaj. Najjače uvjetovanje doživljavamo bolom, patnjom i neugodom. Značenja koja su ispunjena bolom su ona koja stoje iza negativnih uvjerenja kojima robujemo i koja nas zarobljavaju. Taj bol i značenje nastali su nenamjerno i nesvjesno manipulacijom osjećaja sigurnosti.

ººº

Najvažnija odluka „koju možemo iskoristiti da bismo omogućili dugoročnu promjenu i uspjeh (radost) jeste da odlučimo da koristimo što god nam život pruža u određenom trenutku za donošenje odluka ili odlučivanje”.

ººº

Znajte (zapamtite) da su vaše odluke, a ne vaše okolnosti, ono što određuje vašu sudbinu.

Sve dok optužujete druge, okolinu, okolnosti, život i slično, svaka odluka koju donesete podržat će stari sistem uvjerenja i dubokih vjerovanja, a time i stari način života. Drugi nisu krivi niti mogu da budu krivi za bilo što u vezi vas. Zanemarite prošlost i ono što su u vas namjerno ili nenamjerno ubacili. Nisu znali kao što ni vi niste znali. Ostavite to iza sebe. Odgovornost je biti 100% odgovoran za sebe, za svoj život. A ona ne uključuje krivnju drugih. Postajete odgovorni onog trenutka kada spoznate da svoj život možete živjeti drugačije od onog što vam je rečeno ili ste naučeni. A ovi moduli upravo tome teže.

ººº

Emotivni intenzitet koji osjećamo u vezi bilo koje situacije utječe na čvrstoću „nogara“ na koje se oslanjamo u svrhu postizanja cilja i promjene.

Dajte si dovoljno asocijacija i povežite jake emocije s uvjerenjima te donesite odluku i djelujte u skladu s njom.

ººº

U ovom modulu nema zasebnih zadataka JER CIJELI MODUL je ZADATAK i prolazi se korak po korak.