MODULI - kreativna transformacija

Modul VI

Svijest i Bivanje

Svijest i Bivanje

Ovaj Modul ćemo posvetiti samo jednoj temi, a usput napraviti malu pauzu od novih zadataka. To ne znači da ne trebate obnoviti neke od starih zadataka ako osjećate potrebu ili ako niste zadovoljni kako ste ih odradili. Tu imam još jednu napomenu.

Ovi Moduli su ubrzani trening, da tako kažem. Zadatci koji vam se daju rade se neko vrijeme, a onda se prelazi na druge zadatke. Možete imati dojam da je rad s nekim zadatkom završio čim ste prešli na novi modul, ali to nije tako. Kao kada biste otišli u teretanu ili na neki trening, ponavljali par dana fizičke vježbe koje ste dobili i prešli na nove odbacivši stare jer vam više nisu potrebne. Svi znamo da je potrebno stotine i stotine ponavljanja svake vježbe (sve dok vam ne uđe u „krv“), često vraćanje na one početne, ali na drugačiji, bolji, savršeniji i potpuniji način i da čim preskočite ili odbacite neku vježbu, pokret i slično, to odbacivanje kasnije može napraviti neki problem. Nemate dovoljno snage, ne znate dobro pokrete i slično. To dobro znaju oni koji su trenirali borilačke vještine. Ne zaboravljajte prethodne zadatke. Svaki od njih može biti primjenjiv u nekoj situaciji. Tako će biti i u sljedećim zadatcima. Ne morate raditi po redu, jedan pa drugi pa treći. Kad vaš um nauči da koristi zadatke, on stječe određeni alat koji će moći upotrijebiti kada mu zatreba.

ººº

Zreo čovjek je Gospodar sebe – a „sebe“ označava sve što se nalazi poslije/iza osjećaja Bivanja koje je Vi, dok je sve ostalo način ili alat izražavanja Gospodara.

A način, sluga ili alat uvijek zna tko mu je Gospodar. On služi Gospodaru, ali Gospodar je Slobodan. Slobodna Svijest čini čuda. Naš cilj nije samo naučiti koristiti alat već i osloboditi Svijest, ono stvarno nas, od svega što nije naše i nismo mi, te naučiti kako da izrazimo Stvarno Sebe.

ººº

Svijest – teorija i praksa

O Bogu možemo filozofirati, špekulirati dan i noć, narednih tisuću godina, kao i do sada, ali o njemu ne možemo ništa znati. On je izvan bilo koje mogućnosti percepcije, špekulacije, zamisli, uvjerenja. I zato su mudri ljudi izbjegavali ovu temu u širokom luku. Današnje vrijeme zanimljivo je zbog mogućnosti da povežemo niz informacija od različitih grupa, učitelja, religija i duhovnosti koje dijele razne teorije, izmišljene teorije i filozofije te imamo dojam da je duhovnost tu negdje iza ugla i da kroz sve to znamo što je Bivanje, što je Bog, što je Stvarnost. Ali to je jedna velika iluzija. Govoriti o nečemu ne znači i imati sposobnost, Znati to, koristiti to, upotrijebiti to, biti to. Zato toliko puno pričamo o tome, ali nismo to o čemu pričamo, što nam daje lažni dojam poznavanja, lažni dojam posjedovanja. Problem je što ne znamo kako da iskoristimo tu priču, govor, unutarnji govor i slično. Ne znamo? Ili možda znamo, samo nam to nisu dovoljno dobro pojasnili razni „poznavaoci“ duhovnosti? Mislim da je u pitanju ovo zadnje.

ººº

Ne postoji ništa izvan svijesti, zar ne?
Čuli ste to?
Odlično.
Što to znači?

Kako dočarati ono što je očigledno, ispred očiju, ili da to kažem precizno, ono iz čega oči vide, uho čuje, dodir osjeća itd. Sve izvire iz toga i sve se vraća tome. Ono iz čega vaš pogled u ovom trenutku izvire, a zatim u to reflektira ovo što čitate, to je Svijest, to ste vi. Tijelo, čula, um – to su sredstva, alati svijesti.

Svijest mora imati alat izražavanja kako bi bila izražena. Svijest bez izražaja je Bog/Božansko u svom prirodnom stanju, povučenom i pasivnom stanju. Svijest koju imate je Bog/Božansko.

ººº

Percepcija je djelatna, pokretna, izražajna svijest – svijest u pokretu (svjesnost), u djelovanju, čulna svijest, nadčulna svijest, podsvijest, nadsvijest, analitička svijest itd. Ništa se ne dešava IZVAN te svijesti, sve je u njoj. Pomoću nje percipiramo, doživljavamo, primamo, osjećamo, mislimo, opažamo čulima itd. Pomoću nje percipiramo misli, emocije, procese, osjete, reakcije, uvjerenja i stavove unutar sebe.

Svijest ne poznaje razliku između unutarnjeg i vanjskog jer sve je Ona ili Ono ili On.

ººº

Ovaj tekst vi doživljavate u sebi. On, naizgled, dolazi s ekrana ili papira i putem čula vida ili vizualne percepcije ulazi u vašu svijest. Um automatski iščitava slova i prevodi vam značenja UNUTAR svijesti. Percepcija vida, percepcija tumačenja, percepcija unutarnjeg vida misli i emocija dešava se UNUTAR svijesti, sveukupne svijesti, ali ovaj put usmjerene (percepcija) prema određenom objektu i saznanju onoga što objekt „govori“, prenosi.

ººº

Percepcija kao djelatna sila svijesti naizgled ide izvan vas ili unutar vas. Samo naizgled. Taj proces se odvija unutar mozga i ne možemo ga vidjeti. Percepcija kao laser obavlja iščitavanje u mozgu te mi doživljavamo, osjećamo, mislimo, „vidimo“ procese i reakcije itd. Ali sve se dešava u polju svijesti.

Čak i sama percepcija koja je pokretna, spoznajna, doživljava to unutar polja svijesti. Nema vanjskog i nema unutarnjeg.

ººº

Ono što se zadržava unutar vas kao svijesti postaje pojavna stvarnost unutar vas. Kada je izvan vas, postaje pojavna stvarnost pojavnog svijeta. „Pojavna“, jer se pojavljuje unutar polja svijesti, i bez tog polja to „pojavno“ ne može biti doživljeno ili percipirano.

ººº

Zadatak: Direktni rad sa Sviješću

ººº

Bivanje – teorija i praksa

Čovjek nije svjestan trenutka kada je postao. On ima sjećanje na neke trenutke svog saznanja da on postoji, neka rana sjećanja, ali on sam nema znanje ni sjećanje niti može da odredi kada je postao svjestan da postoji.

Kada kažemo „postoji“, mislimo na to da znamo i osjećamo da postojimo, da smo živi, da jesmo.

Znati i Osjećati da smo živi, ne prisjećati se toga, već doživjeti to sada i ovdje, znači da osjećamo da Jesmo, da osjećamo svoje Bivanje.

Postoji jedan veoma brz način da saznamo da postojimo, tj. da to osvijestimo u ovom trenutku.

ººº

Zadatak: Osvještavanje Bivanja

ººº

Ako ste se intenzivnije usmjerili na taj osjećaj – osjećaj Bivanja – primjećujete kako se gubi percepcija o vanjskom svijetu, čak i o samom tijelu. Postoji samo osjećaj da postojite i saznanje o tome. To je osjećaj Bivanja. Osjećaj da vi Jeste. Može vam se čak desiti i da nestane osjećaj „ja“ u tom usmjerenju i da postanete svjesni samo Bivanja, što je i određeni cilj. To je najdublji osjećaj vas kao Bivanja i znanja o Bivanju, znanja o tome da jeste. On je slobodan, intiman, afirmativan osjećaj sebe. Ujedno, to je najfiniji utisak koji možete primiti o sebi, a on je hrana za vas. Mnogi nakon nekoliko godina prakse kažu da to nisu oni, ali da ujedno jedino to jesu oni. Malo je kontradiktorno u početku, ali se kasnije kontradiktornost rasprši u razumijevanju.

ººº

„Bivanje“ je druga riječ za sada, koja označava neprekidnu radnju koja se uvijek odvija samo sada. U tom iskustvu, ako to uopće mogu nazvati iskustvom, vrijeme je uvijek Sada, prostor je uvijek Ovdje.

Život je Bivanje koje se dešava Sada i Ovdje.

Jedino što o sebi mogu reći je da ZNAM da Postojim Sada i Ovdje (a čak i ovo „ovdje i sada“ je samo dodatak, koji mogu lako da odbacim). Sve drugo se dešava samo od sebe, pojavljuje se, traje i nestaje u vremenu i prostoru, ali TO (Bivanje) niti je u vremenu niti je u prostoru, već samo vrijeme i prostor postoje zato što Ja Postojim, zato što To Postoji. Jedino tome mogu reći „ja“ i jedino to mogu nazvati sobom. A opet, to nisam ja. To je Ja.

ººº

Želim da hoću i mogu da Budem.
Kada Jesam, Ja Jesam.

To je moje ime. To je jedino vaše ime koje imate i to je ime Boga. Jer Bog Jeste. Zato, kao drugi razlog, vi niste to Bivanje, a opet, jedino to možete i biti.

„Otac i Ja smo jedno, ali Otac je veći nego Ja“.

Sada možete shvatiti ovaj citat. To što me stvorilo i ja smo jedno te isto, ali je to što me stvorilo neprekidno, ogromno, postojano, kreativno, daje bez da traži – to je JEDNO bez dva. I to je Otac. To je Stanje koje je iznjedrilo samo sebe, reći ću, a kasnije poreći, u ovom tijelu i umu.

Istina je da to nije u tijelu i nije u umu, već su tijelo i um u Tome.

Znanje toga je Probuđenje, probuditi se. Biti to u potpunosti, otpuštajući sve ostalo jeste Oslobođenje.

ººº

Znam da Ja Jesam. I to je sve znanje koje imam. Nijedno drugo znanje nemam. Sva druga znanja su posredna znanja i spoznajem ih uz pomoć percepcije.

Time to nije znanje.

Jer Znanje je direktna, bez posrednika, spoznaja onog koji Zna.

To što Znam da Jesam ima percepciju i putem nje poznaje druge stvari, druga znanja, objekte i slično, ali NEMA niti JEDAN JEDINI dokaz o njima zato što PERCEPCIJA nije dokaz o onom što percipiramo, već je dokaz o samoj PERCEPCIJI.

ººº

Do Istine se dolazi putem (jedan od puteva) negacije svega što nije Istina. Kada se spozna Istina, to bi se moglo izraziti prvom rečenicom: Istina je da ništa ne postoji osim Istine. To je afirmativni način izražavanja Istine.

Negacijski je: Istina je da je sve iluzija, san, laž. Samo To što zna, to je Istina. A To što Zna niste vi, jer ste vi kao čovjek, um, misao, uvjerenje, stav, konsenzus itd., POJAVA unutar Svijesti ili Istine. Istina To Zna i ona Zna da vas nema.

ººº

Drugi dio Istine (a on je ponekad zbunjujući dok se ne doživi najdirektnije) je da, pošto samo Istina postoji i sve se u njoj pojavljuje, sve je Istina. Ona je pozadina i pojava istovremeno.

ººº

Koje god ime Tome da damo, To je samo ime i nije To. Zato To nekad zovemo Bezimeno, Nepoznato, Sveprisutno itd. Zovemo ga Nepoznato samo iz jednog jedinog razloga – koliko god To bilo mi, mi To nikad ne možemo spoznati kao neki objekt koji znamo. Znamo da je To mi ili da smo mi To, i to je sve što znamo o Tome.

ººº

Nitko vam ne može opisati KAKO da uđete u osjećaj Bivanja, ali vam možemo opisati kako da ga pronađete. Biti u njemu je prosto rad na tome i u tome nema „kako“.

Znate kako da ga pronađete – putem opisa koji sam vam dao, a dalje nema „kako“, već budite i boravite u tom osjećaju da Jeste, da Postojite. Što više i što češće tokom dana. U početku je najbolje na kratko, po par minuta. Čim vas povuku misli i senzacije, procesi u vama, napustite ih i vratite se u to stanje Bivanja. Teorija koju sam vam dao je pomoć i često je iznova pročitajte. Ta teorija mora ući u vas kako biste se često i lako sjetili Bivanja. Opisi pomažu, ali nisu Bivanje, što ćete na kraju i sami utvrditi.

ººº

Zadatak: Rad na pronalaženju, osjećanju bivanja i njegovom proširenju.

ººº

Svijest je Znanje. Bivanje je Ljubav.

Svijest je spoznajni princip Jedne Svijesti putem koje ona Zna. Bivanje je Njeno izražavanje. Nekad ćemo to nazvati Svijest i Energija; Svijest i Priroda; Svijest i Manifestacija; Shiva i Shakti; Purusha i Prakrti; Svijest i njena Sila.

Znate Sviješću i osjećate Bivanjem.

ººº

Zadatak: Objedinjavanje Svijesti i Bivanja u jedno.